Izvēlne
Receptes

Sarkano lēcu biezzupa ar tomātiem un kokosriekstu pienu

Sarkano lēcu biezzupa ar tomātiem un kokosriekstu pienu

Es gan neesmu liela recepšu izgudrotāja no nulles, tomēr man patīk regulāri pāršķirstīt dažādas pavārgrāmatas vai digitālos ideju krājumus iedvesmai un tad kaut ko mazliet pārveidot vai uzlabot atbilstoši savai gaumei. Lielā cieņā man ir bērnu pavārgrāmatas, jo tajās esošās receptes visbiežāk ir vienkāršas, saprotamas un vērtīgām uzturvielām bagātas. Viena no šādām receptēm, par kuru vēlos pastāstīt, ir sarkano lēcu zupa, ko sākotnēji esmu aizguvusi no Ingas Kalniņas grāmatas “Pilnām mutēm”. Zupa ir lieliska un ģimenē to labprāt ēdam visi, gan lielie, gan arī mazākie ēdāji.

Lēcas pašas par sevi ir ļoti augstvērtīgs augu valsts produkts, kas mūs bagātīgi nodrošina ar tik nepieciešamajām olbaltumvielām, kā arī daudzām citām uzturvielām. Taču šādā izpildījumā tās kļūs par sātīgu un tik tiešām gardu un aromātisku maltīti. Tiešām novērtēju, ka sarkano lēcu pagatavošanai nepieciešamas vien nepilnas 10 minūtes un tās ir arī diezgan ekonomisks un plaši pieejams produkts.

Starp citu, zupu tās lieliskās struktūras un garšas dēļ bieži vien izmantoju arī nākamajā dienā kā mērci citiem ēdieniem, piemēram, cepeškrāsnī ceptiem dārzeņiem.

Sastāvdaļas zupai:

  • Glāze sarkano lēcu
  • Sīpols
  • 2 burkāni
  • Puravs un pāris selerijas kāti – pēc izvēles
  • Bundža konservētu tomātu (es izmantoju pašas gatavotos ziemas krājumus)
  • Bundža kokosriekstu piena vai 200ml 10% saldā krējuma
  • Aptuveni 1l buljona (tā pagatavošanai es izmantoju ekoloģiskos dārzeņu buljona kubiņus)
  • Olīveļļa cepšanai
  • Garšvielas pēc izvēles

Pagatavošana:

  1. Sagriež sīpolus, burkānus un citus dārzeņus. Palielā katliņā ielej olīveļļu un pievieno sagrieztos dārzeņus. Sautē līdz tie kļuvuši mīksti.
  2. Pieber lēcas un maisot pāris minūtes apcep.
  3. Pa daļām pielej karsto buljonu. Skaties, lai lēcas uzsūc lielāko daļu šķidruma, taču katliņš neizvārās pavisam sauss. Lēcas vāri apmēram tik ilgi, cik norādīts uz iepakojuma.
  4. Pievieno tomātus un uzvāra.
  5. Pievieno kokosriekstu pienu vai saldo krējumu un uzsilda arī to.
  6. Pēc nepieciešamības pievieno garšvielas.
  7. Sablenderē un pasniedz galdā!

Lai labi garšo!