Izvēlne
Uzturs

Pasaki man tā, kura no visām diētām ir vislabākā?

Man šķiet, šis ir jautājums, ar ko sastapies teju vai katrs, kurš kādā mērā ir saistīts ar uztura zinātnes jomu. Arī man vairākkārt ir vaicājuši, kādu tad diētu pati ievēroju un atzīstu par pareizāko.

Ar šī brīža skatījumu uz pasauli un lietām, kā arī mācību procesā iegūtajām zināšanām man ir diezgan viegli atbildēt uz šo jautājumu, saglabājot vēsu prātu. Tomēr, pirms ķeros tam klāt, gribu pastāstīt, kam pati savulaik esmu gājusi cauri un attiecīgi kāpēc šis jautājums man šķiet tik svarīgs.

Kad man bija padsmit gadi, diezgan lielu ietekmi uz mani atstāja dažādi sieviešu žurnāli. Visspilgtāk atceros epizodi, kad pusotru dienu sekoju kādai “ģeniālai” diētai, kas solīja zaudēt x kg nedēļā un kuras ietvaros dienā jāēd trīs vārītas olas un trīs apelsīni. Un tā nedēļu no vietas. Pēc pusotras dienas izlēmu, ka šādi mocīt sevi nav vērts. Tā vietā, lai diētu turpinātu, nopirku paciņu ar Selgas cepumiem, kuru apēdu vēl ar saldu ievārījumu pa virsu. Vēlāk jau vidusskolas posmā nodarbojos ar dejošanu, kur bija jūtams izteikts spiediens vienmēr būt formā. Tad nu sākās izdarības ar skriešanu, ietinoties pārtikas plēvē, bet pusdienas bieži vien aprobežojās ar griķiem un kefīru.

Pāris gadus vēlāk sāka parādīties pirmie stabilie ienākumi un tas sakrita ar posmu, kad strauju popularitāti guva visi bio eko veikali. Tad nu es kļuvu par superfūdu kulta sekotāju. Godži, čia, spirulīna utt. Tam bija jābūt manā ikdienā, jo es taču esmu veselīga. Tomēr procentuāli mana ēdienkarte ne tuvu nebija tāda, ko varētu saukt par veselīgu un sabalansētu uzturu. Šodien es teiktu, tu vari dranķim bērt virsū kādus maģiskos putekļus gribi, dranķis ir un paliek dranķis. Taču tajā laikā es biju īsts uztura modes upuris un nespēju uz šādiem jautījumiem paskatīties plašākā kontekstā.

Sekoja arī īslaicīgs vegānisma periods. Mazliet vēlāk, gribētos teikt, jau tādā apzinātākā vecumā, saskāros ar Paleo diētas paveidu un sāku to ieviest ikdienā. Daudz dārzeņi, augļi, gaļa un zivis, atteikšanās no visādiem cukurotiem ēdieniem, miltu izstrādājumiem (principā, no jebkādiem graudaugiem), pusfabrikātiem. Izklausās pat diezgan veselīgi, tomēr šeit problēma bija jau dziļāka. Es sekoju šim trendam bez jebkādas izpratnes par to, kāpēc es to daru. Kāpēc neēdu tik vērtīgos pākšaugus? Kāpēc neēdu pilngraudu produktus? Kāpēc neēdu cukuru, bet tā vietā karotēm triepju iekšā medu? Nemaz nerunājot par to, ka sāku uzvesties pavisam smieklīgi, ejot ciemos, uzņemot ciemiņus vai ēdot ārpus mājas. Es visu laiku domāju par to, ko nedrīkst un kā gribētos šo aizliegto augli. Vienā brīdī sāku jau domāt, vai neparādās izteiktas noslieces uz ēšanas traucējumiem.

Es tik ļoti meklēju to īsto un vienīgo, pareizo diētu, taču biju pilnīgi apmaldījusies. Katru reizi, ķeroties klāt jaunam glābšanas riņķim, es patiesībā grimu vēl dziļāk. Es turpināju cerēt, ka atklāšu to noslēpumu, kas paver durvis un veselīgu, laimīgu, slaidu un visādi citādi perfekto dzīvi, bet tas nekad nenotika.

Kāpēc es to visu stāstu? Tāpēc, ka mana atbilde uz jautājumu – kāda ir labāka diēta – savā ziņā ir veltījums man pašai, tai Ilonai kādus padsmit gadus atpakaļ, kura tik neatlaidīgi meklēja atbildi uz šo jautājumu. Varbūt ar savu stāstu es pievērsīšu uzmanību un likšu aizdomāties vēl kādai jaunai meitenei, pirms tā sāk neapdomīgus eksperimentus ar savu veselību.

Bet atgriežoties pie manis, laiks gāja, es sāku pētīt un meklēt uzticamus informācijas avotus, visu uzzināto un izlasīto mācījos izvērtēt kritiski un neiet galējībās. Mācījos nedalīt visu kastītēs – melns vai balts. Nolēmu spert soli tālāk un uzsākt mācībās, lai kļūtu par sertificētu uztura kouču, vienlaikus arī pati savā dzīvē ieviešot saprātīgas pārmaiņas, kas jau ievērojami uzlabojušas manu dzīves kvalitāti un pašsajūtu gan fiziski, gan arī emocionāli. Un esmu gatava padalīties, kas tad, manuprāt, ir ideālā diēta.

Un ziniet, NAV tādas vienas ideālās diētas. Katrai ir savi plusi un mīnusi. Kas lieliski der vienam, galīgi nederēs kādam citam. Pat, ja kāds ir pārliecināts, ka atradis savu “perfekto” diētu, laikam ejot, tā vairs nestrādā un arī nesniedz cerētos rezultātus. Tāpēc arī uztura kouči nepiedāvā gatavu uztura plānu vai diētas vadlīnijas, bet gan palīdz klientiem atrast uztura pieeju, kas būtu tieši viņiem piemērotākā konkrētajā dzīves posmā. Cilvēka ķermenis ir unikāls un spēj pielāgoties gandrīz jebkādiem apstākļiem, kuriem tiek pakļauts, tomēr vislabākā diēta ir tā, kas ir atbilstoša konkrētajam cilvēkam un viņa īpatnībām. Ideālajā diētā ir ietverti ēdieni, ko cilvēks patiešām izbauda, lai spētu tā dzīvot ilgtermiņā. Un, protams, runa ir par uzturu, kas ir atbilstošs konkrētā cilvēka dzīves līmenim, tai skaitā finansiālajām iespējām. Ja vēlies, vari pirkt tikai organic un eko produktus, taču jāapzinās, ka tas nav galvenais veselīga uztura kritērijs. Veselīgi var paēst arī par pieticīgiem līdzekļiem, ja vien ir tāda vēlēšanās.

Cilvēks var kļūt stiprs un enerģisks, ēdot tikai augu valsts uzturu, gan arī iekļaujot uzturā dzīvnieku valsts produktus. Var uzlabot savu veselību, ēdot tikai organisko pārtiku un premium klases produktus, gan arī pavisam parastu un vienkāršu ēdienu. Iespējams zaudēt svaru gan ar ierobežotām finansēm, gan bezizmēra naudas maciņu. Galvenais jautājums – kas der tieši tev?

Kā tad zināt, vai mana ievērotā diēta ir man tiešām piemērota un strādā manā labā? Lai to izvērtētu, te būs daži jautājumi pārdomām. Vai tavs ikdienas uzturs sniedz pietiekami daudz enerģijas? Nodrošina ar vajadzīgajām uzturvielām? Vai tas palīdz izskatīties un justies labi? Ja aktīvi nodarbojies ar sportu, vai ievērotā diēta palīdz uzlabot tavu sportisko sniegumu? Galu galā, vai šī diēta tuvina tevi savu izvirzīto mērķu sasniegšanai? Šie ir tikai daži no jautājumiem, ko apsvērt. Taču tie kalpos kā lielisks atspēriena punkts, ja līdz šim nebiji par to aizdomājies.