Izvēlne
Uzturs

Budas bļoda – vienkāršs princips pilnvērtīgai maltītei

Buddha bowl

Ja Tevi uzrunā dažādas skaistas ēdienu fotogrāfijas, kas publicētas sociālajos medijos, vai arī ik pa laikam mēdz smelties idejas kārtējai maltītei no Pinterest raibās sienas, tad diezgan droši varu apgalvot, ka kādreiz būsi pamanījis tādu “Buddha bowl” jeb Budas bļodu. Taču, ja nu tu tomēr esi to palaidis garām, pastāstīšu – kas tas īsti ir un kā šī ideja vai metode var tev noderēt ikdienā.

Ideja rakstam patiesībā sākās ar to, ka manī radās neizpratne, no kurienes un kāpēc šim ēdiena formātam dots tāds krāšņš nosaukums, kā arī, kādiem kritērijiem tieši būtu jāizpildās, lai arī es savu nākamo ēdienreizi varētu tā saukt un ievietot Instagram, klāt lepni pievienojot mirkļbirku #buddhabowl. Tad nu padalīšos ar saviem atklājumiem un secinājumiem, kas radās, rokoties cauri tīmekļa dzīlēm.

Grāmatas “Buddha’s Diet” (“Budas diēta”) autors Dans Zigmonds (Dan Zigmond) sniedz savu skaidrojumu: “Buda katru dienu modās pirms rītausmas un nesa līdzi savu bļodu it visur, kur vien viņš devās un uzturējās. Vietējie iedzīvotāji bļodā ievietoja ēdienu kā ziedojumu, un katras dienas beigās Buda ēdis visu, kas viņam tika sadots. Tāda nu bija oriģinālā “Buddha bowl” – liela bļoda pilna ar ēdienu, kas ciemata iedzīvotājiem tajā laikā bija pieejams un ar ko tie varēja atļauties dalīties. Šis ēdiens, iespējams, bija salīdzinoši veselīgs, jo Buda dzīvoja krietni pirms lēto pusfabrikātu uzvaras gājiena.” Vēl citur atradu versiju, ka nosaukums cēlies no Budas lielā, apaļā vēdera formas.

Neatrodu stingras vadlīnijas, kādam tad jābūt Budas bļodas sastāvam, taču pārsvarā tur atrodami rīsi vai kādi citi pilnvērtīgi graudaugi (piemēram, kvinoja, sorgo, bulgurs, taču derēs arī tādi cieti saturošie dārzeņi, kā piemēram, saldais kartupelis), dažādi dārzeņi (gan svaigi, gan pagatavotā veidā), kā arī kāds vērtīgs olbaltumvielu avots – pākšaugi (pupiņas, lēcas, turku zirņi), tofu, zivis vai gaļa. Es noteikti vēl pievērstu uzmanību tam, lai tiek ietverti arī nedaudz tauki, piemēram, avokado, sēklu mikslis vai kāda vērtīga eļļa, riekstu sviests. Lielākoties šis ēdiens ir veģetārs vai pat vegāns, tomēr katrs to var pielāgot atbilstoši saviem ieskatiem, ietverot arī gaļu vai zivis. No veselīga un sabalansēta uztura viedokļa šāda maltīte ir perfekta – sniedz ilgstošu sāta sajūtu, nodrošina ar nepieciešamo enerģiju, daudzveidīgu uzturvielu klāstu, kā arī palīdz savā ēdienkartē iekļaut vairāk ikdienā tik ļoti nepieciešamos dārzeņus un šķiedrvielas, kā arī olbaltumvielas, ko bieži vien uzņemam par maz. Budas bļoda ir kā barojoša maltīte, kur ir no visa pa mazdrusciņai.

Lai vai kā, manuprāt, ar Budu šāda tipa ēdienreizei nav lielas saistības. Un arī tam, vai ēd to no apaļas bļodas, šķīvja, vai pusdienu kārbiņas nebūt ne. Tāpat kā elementu kombinācijai nav izšķirošas nozīmes – galvenais, lai ēdiens ir sātīgs, uzturvielām bagbāts un tev garšotu. Arī, vai sauksi to par Budas bļodu vai pusdienu šķīvi parasto, nav tik svarīgi, kā tas, ka izmantosi iespēju pavisam ātri sakombinēt pilnvērtīgu ēdienreizi no sev pieejamiem produktiem un varēsi paēst skaisti un veselīgi arī pavisam steidzīgā dienā. Un, ja kādam liekas, ka sabalansēts un veselīgs uzturs ir garlaicīgs, tad šādas spēka bļodas, manuprāt, sniedz lielisku iespēju šo apgalvojumu apgāzt. Vēl viens ieguvums, laba iespēja lietderīgi izmantot visus tos ēdienu atlikumus, kas vientuļi gaida ledusskapī – piemēram, tā viena mazā, vārītā biete, vai sauja konservēto pupiņu pēkšņi atrod lielisku pielietojumu tavam vēderpriekam.

Tāpat arī esmu novērojusi, ka bērni nelabprāt ēd ēdienus, kur viss sajaukts kopā un īsti nevar saprast, kas tur iekšā. Šādiem izvēlīgiem ēdājiem spēka bļodas formāts tīri labi iet pie sirds, jo ļauj izprast šķīvja saturu un pavisam vienkārši atteikties no nevēlamā elementa, nevis tāpēc izbrāķēt visu porciju.

Mani ieteikumi spēka bļodas izveidē:

  • Lai šādu maltīti izdotos salikt pēc iespējas ātrāk, iesaku jau savlaicīgi sarūpēt ēdienu sagataves, piemēram, konservētas pupiņas, turku zirņus vai lēcas (lēcas var arī salīdzinoši ātri un bez iepriekšējas mērcēšanas novārīt un turēt ledusskapī kaujas gatavībā), konservētu tunci, vārītas bietes vakuuma iepakojumā, iepriekš novārīta un atdzesēta kvinoja vai brūnie rīsi, saldētas sagrieztas zaļās pākšu pupiņas (vai jebkuri citi saldēti dārzeņi), saldētas edamame pupas, iepriekš cepts vai tvaicēts saldais kartupelis. Šādi varētu turpināt bezgalīgi, tāpēc iesaku būt radošiem.
  • Izvēlies vismaz trīs dažādu krāsu dārzeņus, tā savu maltīti padarot gan krāsaināku un acīm tīkamāku, gan arī uzturvielu ziņā vēl bagātīgāku un daudzveidīgāku. Piemēram, vari iekļaut dzelteno papriku, edamame pupas, sarkano kāpostu un burkānus.
  • Izmanto skaistāko un smalkāko bļodu vai jebkuru citu trauku, kuru vari atrast savās mājās (pat, ja tas stāv atlikts visaugstākajā plauktā, gaidām ierodoties Anglijas karalieni). Palutini sevi, negaidot kādu īpašo notikumu – īpašs notikums ir tagad un tu es pelnījis ēst skaisti katru dienu.
  • Eksperimentē un atrodi tādu mērces variāciju, kas tev patiešām garšo. Meklē idejas Pinterest, Google, vai balstoties uz to, kas pieejams tavā virtuvē. Dažādas eļļas, sinepes, grieķu jogurts, zaļumi, zemesriekstu sviests, avokado utt. Papildini mērci ar savām mīļākajām garšvielām un visbeidzot izdekorē porciju ar toppingu – dīgstiem, riekstiem, sēklām. Iespējas ir neizsmeļamas.
  • Lai arī šis ēdiens visticamāk pēc daudziem kritērijiem klasificējas kā “veselīgs”, tomēr paturi prātā savu mērķi. Ja vēlies zaudēt svaru, atceries, ka arī veselīgs ēdiens liek pieņemties svarā, uzņemot to pārāk daudz. Savukārt, ja vēlies pieņemties svarā un audzē muskuļus vai vēlies uzlabot savu sportisko sniegumu, pievērs uzmanību, lai porcija būtu gana liela un tajā pienācīga daļa atvēlēta vērtīgajām olbaltumvielām, gan arī ogļhidrātu avotam (graudaugi).

Tātad, īsā formula: graudaugi + dārzeņi + olbaltumvielu avots + mērcīte + dekorējums kā punktiņš uz “i”. Tajā visā kaut kur ietveram arī taukus (avokado, eļļas, rieksti, sēklas).

Te pāris idejas tavai jaudīgajai pusdienu spēka bļodai:

  • Zaļo salātu mikslis, uz pusēm sagriezti ķiršu tomāti, gurķis, dzeltenā (vai jebkura cita) paprika, olīves, uz pannas vai cepeškrāsnī apgrauzdēti turku zirņi (ar saldo papriku, drupinātiem ķiplokiem vai jebkurām citām garšvielām), vārīta kvinoja, mērces vietā pirkts vai pašgatavots humuss.
  • Sautēti lapu kāposti ar garšvielām (kalē, keils – kā nu kurš to sauc), cepeškrāsnī apceptas ziedkāpostu rozetes (sāls, pipari un ķiploki garšvielās), brūnie rīsi, sarkanās pupiņas, sarkanais kāposts un mērcei avokado pesto (avokado, citrona sula, ķiploks, svaigs baziliks, rieksti pēc izvēles) vai gvakamole (avokado, sarkanais sīpols, tomāts, laima sula, sāls).
  • Variācija zemesriekstu mērcei: zemesriekstu sviests, laima sula, sezama eļļa, sojas mērce.

Atsauces: