Izvēlne
Uzturs

Lēna ēšana – ne tikai KO, bet KĀ mēs ēdam

Tiklīdz kāds piemin veselīgu uzturu, pirmās asociācijas visbiežāk ir par to, ko vajadzētu vai, tieši pretēji, ko nedrīkst ēst. Tikai neliela ievērība tiek piešķirta tādam aspektam – kā tiek ēsts. Jāatzīst, pavisam nepelnīti šis faktors ir novirzīts otrajā plānā, jo tas patiešām var sniegt būtiskus uzlabojumus ar salīdzinoši nelielu piepūli. Lasi tālāk un uzzini vairāk, kā lēna un apzināta ēšana var būt solis ceļā uz veselīgu un sakārtotu uzturu, gan arī kopumā harmoniskāku ikdienu.

Cilvēki meklē un sagaida brīnumus, kādus noslēpumainus atklājumus un jaunas efektīvas diētas, kas sola saglabāt mūžīgu jauneklīgumu, garantētu slaidumu un nesatricināmu veselību. Taču īstenībā noslēpumi tālu nav jāmeklē un patiešām efektīvās metodes ir vienkāršākās par vienkāršu. Piemēram, ēst lēnām un apzināti. Kad tu pēdējo reizi ieturēji tādu nesteidzīgu un patiešām apzinātu maltīti?

Lēnāka ēšana var palīdzēt samazināt svaru bez kaloriju skaitīšanas vai ierobežojošām diētām, gan arī uzlabot pašsajūtu. Protams, ja ēdīsi lēnām, taču pārtiksi tikai no čipsiem vai cepumiem, arī nekas labs no tā nesanāks. Tomēr šoreiz es nedomāju par absurdām galējībām un ceru, ka arī tu apzinies normāla ikdienas uztura pamatlietas.

Kāpēc lēna ēšana patiešām strādā tavā labā?

Ēdot lēnām, tu apēd mazāk, taču tik un tā jūties labi paēdis. Tas skaidrojams ar to, ka tavam organismam ir nepieciešamas aptuveni 20 minūtes, lai sāktu izjust sātu. Ēdot lēnām, tu dod šiem procesiem laiku ieslēgties, kā rezultātā sagaidi mirkli, kad jūties paēdis, nevis tikai steigā turpini ēst, tā apēdot krietni vien vairāk kā patiesībā gribētu un būtu nepieciešams. Vēl savu lomu spēlē arī psiholoģiskie aspekti. Ēdot lēnām un patiešām izbaudot maltīti, cilvēki jūtas apmierinātāki arī ar mazāku ēdiena daudzumu, nekā ēdot steigā. Izmēģini un pārliecinies par to uz savas ādas!

Lēna ēšana bieži vien palīdz atrisināt dažādas ar gremošanu saistītas problēmas, piemēram, vēdera pūšanos vai nepatīkamas vēdera sāpes. Ēdot lēnāk, ēdiens tiek pienācīgi sakošļāts. Savukārt, ja ēd ātri un ēdienu kārtīgi nesakošļā, tavam kuņģim ir grūtāk pārstrādāt šos nesagremotos ēdiena gabalus, var rasties gremošanas traucējumi vai citas problēmas, piemēram, pasliktināties vērtīgu uzturvielu – vitamīnu un minerālvielu – absorbcija organismā. (Ne vienmēr šādas problēmas ir saistītais tikai ar ēšanas ātrumu, tāpēc, ja regulāri saskaries ar tām savā ikdienā un lēnāka ēšana situāciju neuzlabo, lūdzu, vērsies pie ārsta, lai atrasto īsto cēloni un to novērstu!)

Lēnāka ēšana palīdz ieklausīties savā ķermenī un labāk apzināties īstu izsalkumu, gan arī sāta sajūtu. Diemžēl diezgan izplatīta tendence ir tā, ka mēdzam ēst, kad nemaz nejūtamies izsalkuši vai arī turpinām ēst, kad jau patiesībā esam pietiekami paēduši. Lēnāka ēšana ir atslēga ceļā uz apzinātu ēšanu un ieklausīšanos savā ķermenī, nevis tikai akla sekošana kādai diētai, uztura plāniem vai kaimiņienes labu vēlošajiem ieteikumiem.

Lēnāka ēšana palīdz risinot arī tādas problēmas, kā emocionālā ēšana vai tieksme uz pārmērīgu ēšanu (binge eating). Pārmērīgas ēšanas pamatā ir pēkšņa nepārvarama vēlme apēst pēc iespējas vairāk un ātrāk, un, pat apzinoties notiekošo, visbiežāk uzreiz sevi apstādināt neizdodas. Tomēr arī šādos gadījumos ir iespējams palēnināt notiekošo – ieturēt pauzi, ievilkt pāris dziļas elpas un pakāpeniski centies atgriezties apzināta prāta stāvoklī. Regulāri praktizējot šādu tehniku, iespējams atgūt kontroli pār saviem ēšanas paradumiem.

Lēnāka ēšana ir metode, kuru varam izmantot vienmēr un tā ir pieejama visiem. Dažkārt nevaram ietekmēt notiekošo sev apkārt vai pat izvēlēties, kas atrodas mūsu šķīvī, taču mūsu rokās vienmēr ir izvēle dziļi ieelpot un ēst lēnāk.

Kā iemācīties ēst lēnāk?

Sāc ar to, ka sakošļā kārtīgi katru kumosu. Noliec dakšu vai karoti uz šķīvja un pāris reizes ieelpo pirms ķeries klāt nākamajam kumosam. Nav nepieciešams uzreiz iet galējībās, sāc kaut tikai ar vienu šādu nedaudz lēnāku un apzinātāku ēdienreizi dienā. Ja šķiet, ka ikdiena ir pārāk steidzīga un nav laika, ko atveltīt mierīgākai ēšanai, pagarini savu ēdienreizi tikai par vienu vai pāris minūtēm. Sāc ar mazu soli, taču centies pie tā pieturēties regulāri. Kad jūties gatavs, pagarini ēšanas laiku vēl par dažām minūtēm.

Tāpat vienkāršs, bet ļoti vērtīgs, ir ieradums izvairīties no ēšanas kamēr skaties TV, telefonā, vadi auto vai vienlaikus dari jebko citu, kas novērš fokusu no ēšanas. Tā vietā apsēdies pie ēdamgalda un velti savai maltītei nedalītu uzmanību.

Centies biežāk izvēlēties ēdienus, kuri rūpīgi jāsakošļā. Arī šādi pavisam dabīgi tu ēdīsi lēnāk un apzinātāk, nekā izvēloties ēdienu, ko nevajag košļāk, piemēram, izdzerot smūtiju.

Mēģini novērot, kādi apstākļi ietekmē tavu ēšanas ātrumu – kad, kur vai ar ko kopā tu ēd? Kādus ēdienus visbiežāk tu apēd steigā? Izdari secinājumus un izvērtē – ko tu vari mainīt vai uzlabot, lai konkrētie apstākļi netraucētu taviem ēšanas paradumiem.

Centies šādi piestrādāt pie lēnas un apzinātas ēšanas vismaz mēnesi un pēc tam atskaties atpakaļ – kas ir mainījies? Kā tu jūties, ēdot lēnāk? Daudzi sākotnēji ir skeptiski un pietiekami nenovērtē šo pavisam vienkāršo, taču patiešām iedarbīgo metodi. Izmēģini, un tu pats pārliecināsies, kā daudzas citas ar ēšanu saistītas lietas arī sāks sakārtoties pašas no sevis!

Jūti, ka ir pienācis īstais laiks, lai uzlabotu savus ēšanas paradumus, taču nezini ar ko sākt? Nepieciešams ceļvedis un atbalsts, sperot pirmos soļus apzināta un sakārtota uztura virzienā? Aizpildi kontaktu formu un piesakies uz bezmaksas 30 minūšu online konsultāciju, kuras laikā izrunāsim lielākās problēmas saistībā ar taviem uztura paradumiem. Konsultācijas laikā sniegšu praktiskus padomus un ieteikumus, ko varēsi sākt ieviest savā ikdienā jau uzreiz!

Izmantotais avots raksta tapšanā: https://www.precisionnutrition.com/30-day-eating-challenge