Izvēlne
Motivācija

Motivācija, kas dzen uz priekšu arī grūtos laikos

Nav liela māksla aizsākt ko jaunu, taču jau mazliet izaicinošāk ir uzsākto veiksmīgi turpināt un nepadoties pie pirmajiem sarežģījumiem. Visbiežāk, uzsākot īstenot jaunu apņemšanos, tieši aizrautība un azarts ir tas, kas mūs motivē un dzen uz priekšu. Bet kas notiek tad, kad sākotnējā uguntiņa acīs apdziest un izrādās, ka ne viss vienmēr iet tik gludi kā sākumā licies? Kā nodrošināties, lai arī tad, kad škietami aptrūkstas motivācija vai līdz šim tik stabilais progress pēkšņi nekust ne no vietas, spējam neatmest ar roku jaunajiem paradumiem pavisam?

Mācoties uztura koučingu, esmu apguvusi vairākas metodes, kuras pati jau esmu likusi lietā un pārliecinājusies par to efektivitāti, tāpēc šoreiz pastāstīšu par dažām no tām. Es pati sevi uzskatu par mērķtiecīgu cilvēku, bet neskatoties uz to, arī es ik pa laikam saskaros ar motivācijas trūkumu, slinkumu vai pat vēlmi visam atmest ar roku. Tādas sajūtas periodiski ir pavisam normālas, tāpēc galvenais jautājums, vai protu ar tām strādāt, nevis plūst līdzi straumei.

Jau izvirzot kādu mērķi, būtiski ir izprast savu dziļāko motivāciju. To lieliski palīdz izdarīt “5 kāpēc” metode. Piemēram, mans izvirzītais mērķis būtu sākt regulāri trenēties.

  • KĀPĒC es vēlos regulāri trenēties? Jo es vēlos kļūt stiprāka un izturīgāka kā jebkad esmu bijusi.
  • KĀPĒC es vēlos kļūt tik stipra un izturīga? Jo es vēlos stiprināt savu pārliecību par savām spējām un varēšanu.
  • KĀPĒC man ir svarīgi būt pārliecinātai par savām spējām? Jo es jūtu, ka pašpārliecinātības trūkums mani kavē no savu sapņus realizēšānas daudzās dzīves jomās…

Tu vari uzdot jautājumu “Kāpēc?” piecas reizes vai tik reizes, cik jūti, ka tas ir nepieciešams. Ja jūti, ka pietiek tikai ar dažiem jautājumiem, lai izprastu savu patieso motivāciju konkrētajam mērķim, lai tā būtu. Galvenais būt godīgam pašam pret sevi. Tagad paskatīsimies uz manis doto piemēru. Vai vēlme pēc savu sapņu realizēšanas visās dzīves jomās neizklausās daudz spēcīgāk un motivējošāk kā vispārīgs mērķis uzsākt trenēties? Izmēģini šo metodi ar jebkuru tev aktuālu jautājumu un varbūt atklāsi par sevi ko pavisam jaunu.

Dažkārt uzstādītie mērķi ir vērsti uz kādu konkrētu sasniedzamo rezultātu – nomest x kilogramus, pieņemties svarā uz muskuļu rēķina par x kilogramiem, spēt pacelt x kilogramus smagu svaru stieni x reizes utt. Šādi mērķi nav slikti un virza mūs tuvāk progresam, varam tos izmērīt un izvērtēt, vai mūsu izvēlētās metodes to sasniegšanai strādā. Tomēr dažkārt kādu ārēju apstākļu ietekmē tos neizdodas sasniegt, vismaz ne tik ātri kā gribētos. Varbūt progress pārāk ilgi nekust ne no vietas un sākam justies iestrēguši, kas rada negatīvas sajūtas par visu procesu, piemēram, treniņu programmu vai uztura plānu. Šādā gadījumā ir labi, ja jau savlaicīgi izvirzām sev gan konkrētus uz vēlamo rezultātu balstītus mērķus, taču papildus tiem arī uz paradumiem un savu uzvedības modeli balstītus apakšmērķus, kuru īstenošana virza tuvāk lielā mērķa sasniegšanai.

Piemēram, zinot to, ka sportot ir svarīgi labai veselībai un pašsajūtai, kā arī tas man palīdzēs kļūt stiprākai, es izvirzu sev mērķi trenēties četras reizes nedēļā. Tas nozīmē, ka tev ir tikai jāierodas un jāpaveic savs treniņš. Lai cik slikta diena būtu bijusi un tā vien liekas, nekas šoreiz nesanāk, taču tu nepadevies un izpildīji savu mērķi. Vai arī izvirzi mērķi katru dienu vismaz divās ēdienreizēs bagātīgi iekļaut dārzeņus. Būs labākas dienas, kad spēsi to paveikt katrā ēdienreizē, taču arī grūtākās dienās vismaz neatmetīsi ar roku pavisam un būs sajūta, ka turpini stūrēt pareizajā virzienā. Šādi uz paradumiem balstīti mērķi ir ļoti svarīgi, lai nezaudētu pārliecību par sevi un neieslīgtu skumjās par to, ka nekas nenotiek tā, kā gribētos. Ja spēsi nezaudēt motivāciju, bet turpināsi darboties arī šādos šķietami zemākajos punktos, tici man, turpmākais progress tevi par to dāsni atalgos!

When you feel like quitting think about why you started!

unknown author

Ja regulāri saskaries ar to, ka zūd motivācija un tā vietā, lai šo problēmu risinātu, visu met pie malas, lai pēc kāda laika atkal uzsāktu, tad padotos un tā pa apli vien, iespējams, ir vērts atrast kādu cilvēku, kam uzticies un kurš varētu būt tavs atbalsts ceļā uz mazām un lielām uzvarām. Kādu, kurš palīdzētu izvērtēt un sastrukturēt tavus mērķus, gan arī izveidot tiem atbilstošu un pats galvenais, reāli īstenojamu un tev piemērotu rīcības plānu. Tas var būt gan treneris, gan uztura speciālists vai koucš.

Es novēlu, lai tev izdodas atrast sev piemērotākās metodes un risinājumus, lai sasniegtu visus savus mērķus un īstenotu sen izlolotus sapņus! Viss dzīvē ir mainīgs, vienu dienu tu jutīsies iedvesmots, motivēts un viss izdosies lieliski, bet citu dienu viss kritīs uz nerviem un absolūti nekam dzīvē neredzēsi jēgu. Atceries, ka šāds cikliskums ir normāla dzīves parādība un mācies to uztvert kā daļu no savas izaugsmes. Lai top!

No Comments

    Leave a Reply