Izvēlne
Fiziskās aktivitātes

CrossFit – sporta veids, kas man lika sevi atklāt no jauna

Dažkārt man liekas, ka CrossFit ir tāds mītiem apvīts vienradzis. Visi par to kaut ko ir dzirdējuši, kaut ko mazliet zina, tomēr lielākoties nav mēģinājuši un savus apgalvojumus balsta uz stāstiem, kas saklausīti no kaimiņa brāļa sievas darba kolēģa, kurš bija aizgājis uz vienu treniņu un pēc tam mēnesi nav spējis izkāpt no gultas, ak vai. Ir gan vēl arī tā otra cilvēku kategorija – tie, kuri aizgāja, noķēra to kaifīgo treniņa pēcgaršu un āķis bija lūpā uz palikšanu. Šobrīd es sevi varētu pieskaitīt pie tiem otrajiem, taču vēl salīdzinoši nesenā pagātnē pati biju dažādu mītu un stereotipu upuris.

Mans ceļs no skeptiķes līdz CrossFit zāles apmeklētājai

Pirms dažiem gadiem, kad savu ikdienu pavadīju ofisa vidē, par CrossFit neko daudz nebiju dzirdējusi. Pati tajā laikā nodarbojos ar skriešanu un aštanga jogu. Ja nemaldos, pirmo reizi par CrossFit dzirdēju no sava tā laika priekšnieka, kurš pats jau kādu laiku bija aktīvi ar to nodarbojies. Pārāk daudz tomēr neiedziļinājos un savos prāta nostūros noglabāju domu, ka CrossFit tāds veču sports jau vien ir – visi bļauj un ceļ mežonīgus smagumus. Un smagumus celt taču vispār nav sievišķīgi. Es jau nu nē, nekad. Bet pietiek tikai ko tādu nodomāt, lai dzīve iegrieztos pavisam citādāk un izaicinoši uzjautātu:”Ilona, tiešām esi par to tik pārliecināta, ka nekad?!”

Pēc pirmā bērna dzimšanas nejutos īsti savā ādā, jo biju pieņēmusies svarā vairāk nekā biju cerējusi. Te varētu runāt par neadekvātām ekspektācijām un vēl visu ko, bet ne par to ir šis stāsts. Ja atmiņa neviļ, tad Facebook man izmeta reklāmu, kurā tiku aicināta iesaistīties kādā sportiskā projektā ar mērķi uzlabot savu formu. Tajā dzīves posmā man tik ļoti prasījās to stundiņu laika sev, lai attietu no jaunās mammas lomas, ticu, ka ikviena sieviete, kas arī to ir piedzīvojusi, mani sapratīs. Un konkrētā sporta zāle bija nieka desmit minūšu brauciena attālumā no mājām, kas likās ideāli. Taču es īsti nebiju iedziļinājusies, uz ko tieši parakstos.

Un tā nu es pirmo reizi patiešām aci pret aci sastapos ar CrossFit, palēnām iepazīstot tā daudzveidību, efektivitāti un filozofiju. Pēc nepilna gada treniņiem es biju ļoti labā formā un šķietams arī stiprāka kā jebkad. Taču tad, gaidot otro bērniņu, ar pārlieku intensīviem treniņiem izlēmu iepauzēt. Pēc meitas piedzimšanas jau otro reizi dzīvē jutos zaudējusi visu sportisko formu, taču atgriezties klātienes treniņos tajā brīdī likās neiespējami.

Jā, viens no maniem lielajiem mērķiem bija atgūt spēku un izturību, kā arī justies labi savā ādā, lai es ar paceltu galvu varētu atgriezties CrossFit treniņos. Tajā brīdī es vēl nezināju, kad un kā man šāda iespēja pavērsies. Tāpēc es izlēmu regulāri trenēties mājās, tomēr paturot prātā domu par CrossFit. Un tad es pirmo reizi satiku CrossFit treneri Daci Tomsoni, kuru biju uzaicinājusi uz sava podkāsta DzinējSpēks ierakstu. Neilgi pēc tam, pateicoties Dacei, man pavērās iespēja atgriezties zālē, jo CrossFit Urban Tribe ir patiešām pretimnākoša attieksme pret ģimenēm, vecākiem, bērniem. Un te nu es esmu šodien, laimīga un pateicīga par iespēju atgriezties treniņos tādā formātā, kā es to visu laiku biju gribējusi. Šobrīd es jūtu, ka jā, CrossFit ir mans sports. Es gan apzināti uzsveru vārdu “šobrīd”, jo viss dzīvē plūst un mainās, nevēlos sevi nekam piesiet vai ielikt kādā kastītē. Bet šobrīd patiešām nevaru sevi iztēloties darām kaut ko citu. Tas ir par mani, sanāca mazliet garāk nekā plānots. Bet nu par pašu sporta veidu.

Kas ir CrossFit?

CrossFit ir vairāk nekā tikai treniņu veids, tā ir sava veida filozofija un dzīvesveids. CrossFit raksturo droša un efektīva sportošana. CrossFit ir piemērots gan svara zaudēšanai, gan muskuļu veidošanai, kā arī kopējā veselības stāvokļa uzlabošanai. Tāpat izturības veicināšanai, gan arī profesionāliem sportistiem sava snieguma uzlabošanai citās disciplīnās. Lai cik neticami tas būtu, CrossFit ir piemērots visiem – gan bērniem, gan pieaugušajiem, gan arī gados vecākiem cilvēkiem, gan trenētajiem, gan tiem, kuri vēlas spert savus pirmos soļus aktīvāka dzīvesveida virzienā. Vajag tikai gribēt un darīt, jo šis sporta veids ir kolosāls ar savu pielāgojamību individuālām vajadzībām. Treniņi notiek grupās, kurās parasti ir jūtama vienreizēja kolektīva enerģija. Treniņi nekad neatkārtojas, vienmēr tevi sagaidīs kāda jauna uzdevumu kombinācija. Visbiežāk tiek kombinēti gan spēka sporta, gan kardio treniņu elementi. Treniņos ietilpst uzdevumi uz kardio trenažieriem, darbs ar svaru stieni, pievilkšanās, hanteles, rāpšanās pa virvi, vingrinājumi dziļajiem muskuļiem vai atsevišķām muskuļu grupām. Tā es varētu turpināt bezgalīgi. CrossFit ir pielāgojams un tajā pat laikā paver iespējas neizsmeļamam progresam – ar katru treniņu vari izdarīt arvien vairāk, ātrāk, labāk. Sāc varēt lietas, par kurām agrāk tikai sapņoji. Man tā bija ar pievilkšanos, piemēram. Vispār manās acīs liela nozīme ir ne tikai fizisko spēju attīstīšanai, bet arī tam, kā tas attīsta mani kā personību. Es stājos pretī savām bailēm, slinkumam, nevarēšanai. Es apgūstu jaunas lietas un daru to, kas sākotnēji likās neiespējams vai pārāk grūts. Bet atliek tikai sākt, lai saprastu, cik daudz ierobežojumi ir tikai vien mūsu prātos.

Atgriežoties pie mītiskā vienradža

Par spīti visam tam labajam, ko jau aprakstīju, joprojām diezgan bieži dzirdu dažādus mītus un stereotipus par un ap CrossFit. Gribu izcelt un atspēkot vismaz dažus no izplatītākajiem.

CrossFit ir traumatisks un veselībai bīstams sporta veids. No vienas puses nevaru nepiekrist – teju vai ikkatra mūsu darbība potenciāli var kļūt bīstama vai traumatiska, ja ar galvu neesi draugos. Esmu diezgan pārliecināta, ka pat nodarbojoties ar seksu ir iespējams iedzīvoties nopietnās traumās, ja pilnīgi un galīgi nav izpratnes par to, ko tu dari. Tāpat kā traumatiska var kļūt regulāra kāpšana pa kāpnēm, ja uz sava ķermeņa līdzi jānēsā pārdesmit liekus kilogramus. Arī CrossFit var kļūt bīstams, ja tu neklausi treneri, pārvērtē savas spējas vai sāc izpildīties ar jebkādu neapdomīgu pašdarbību. Savukārt, ievērojot trenera norādījumus, ieklausoties savā ķermenī un dažkārt mazliet pieklusinot ego, CrossFit var kļūt par tavu sabiedrotu ilgtermiņa veselības uzturēšanā.

CrossFit treniņi ir pārāk intensīvi, kā rezultātā cieš izpildījuma tehnika un kvalitāte. Nenoliedzami CrossFit ir intensīvs treniņu veids, tomēr profesionāls treneris nekad nepieļaus to, ka tu sāc trakot, darīt kaut ko nepareizi vai pavirši. Izpildījuma pareizība vienmēr būs pāri visam. Tomēr lielā mērā tā ir arī katra paša atbildība. Dažkārt treniņos tiek dots laika limits vai ir uzdevums izpildīt pēc iespējas vairāk raundus ar uzdevumiem, tomēr arī šajā gadījumā uzdevums ir paredzēts, lai liktu tev domāt un plānot savus spēkus, varēšanu – cik ātri darboties, dažkārt sevi sākumā censties piebremzēt, izplānot atpūtas pauzes. No tāda aspekta CrossFit ir arī gudrs sporta veids, jo tev ir jāspēj saslēgt kopā prāts ar ķermeni.

CrossFit un smagumu cilāšana nav domāta sievietēm. Jā, es pati agrāk arī tā domāju un tagad man ir kauns par to. Ja tev liekas, ka no pāris treniņiem tev izaugs muskuļi, kā Dveinam Džonsonam, tad paturi prātā, ka, pirmkārt, sievietēm dabīgais hormonālais fons nav paredzējis veidot tādus izteiktus kā vīriešiem un, otrkārt, gan sievietes, gan arī vīrieši, kuri var lepoties ar izteiksmigākiem muskuļiem, tajā iegulda ārkātīgi daudz laika un darba, kā arī piedomā pie uztura līdz visprecīzākajām niansēm. Ar mērenu treniņu slodzi CrossFit palīdzēs veidu skaistu un trenētu augumu. Vēl gribu uzsvērt, ka darbs ar svaru stieni uzreiz nenozīmē, ka būs jākļūst par profesionālu svarcēlāju – kā jau minēju, slodze ir pielāgojama tā, lai būtu maksimāli droša un tieši tev piemērota, ko arī palīdzēs izvērtēt treneris. Un galu galā, spēka treniņi palīdz veidot muskuļus, savukārt muskuļi ir vitāli nepieciešami, lai ķermenis spētu ilgāk būt jauns un vesels.

Izaicinu tevi pašu izmēģināt CrossFit treniņu klātienē, jo tieši tā vislabāk varēsi novērtēt visu, ko jau aprakstīju. Atrodi treneri, kam vari uzticēties, izrunā visas šaubas un bažas, kā arī uzdod sev interesējošos jautājumus. Manās acīs deg uguntiņa par šo sporta veidu un, iespējams, tieši tāpēc sagadījies, ka arī manā podkāstā DzinējSpēks uz vairākām sarunām esmu aicinājusi ar CrossFit saistītus cilvēkus.

Ja vēlies noklausīties sarunas, šeit tas ir iespējams: