Izvēlne
Uzturs

Mikroelementi un makroelementi uzturā

Tiksim skaidrībā kas ir kas. Makroelementi ir olbaltumvielas, ogļhidrāti un tauki. Tie nodrošina tevi ar enerģiju jeb kalorijām. Makroelementi ir uzturvielas, kas cilvēka organismā nepieciešami salīdzinoši lielākā daudzumā – gramos. Olbaltumvielas pavisam vienkāršoti varētu tik sauktas par mūsu ķermeņa “būvmateriālu”, ogļhidrāti par “degvielu” jeb galveno enerģijas avotu, taču tauki ir nepieciešami veselīgai hormonālās sistēmas darbībai, mūsu smadzenēm, gan arī daudzām citām funkcijām.

Par mikroelementiem tiek saukti vitamīni un minerālvielas. Pats nosaukums jau liecina, ka šīs ir uzturvielas, kas cilvēka organismā nepieciešamas salīdzinoši nelielā daudzumā – mikrogramos. Gan vitamīni, gan minerālvielas nepieciešamas normālai cilvēka organisma funkcionēšanai. Par šo uzturvielu lomu varētu rakstīt ļoti gari un plaši, jo tās ir iesaistītas visos mūsu organismā notiekošajos procesos.

Ko tas nozīmē Tev un tavam uzturam? Nepieciešams pievērst uzmanību gan mikroelementiem, gan makroelementiem. Tās ir kā divas komandas, kas apvienojušās, lai kopīgiem spēkiem panāktu labāko iespējamo rezultātu, nevis savstarpēji konkurenti, kas nevar pastāvēt līdzās.

Ko tu vari darīt, lai nodrošinātu pienācīgu makroelementu daudzumu un proporciju uzturā? Vienkāršākais variants ir piedomāt par “šķīvja principu” – katrā maltītē vismaz ¼ porcijas paredzot olbaltumvielas saturošiem produktiem, ¼ ogļhidrātiem (priekšroku dodot vērtīgiem pilngraudu produktiem) un ½ porcijas atvēlot dārzeņiem. Tam visam klāt paredzot vietu arī nedaudz taukiem, piemēram, rieksti, sēklas, treknas zivis vai kvalitatīvas eļļas.

Ko tu vari darīt, lai nodrošinātu pienācīgu mikroelementu daudzumu un dažādību? Dod priekšroku pilnvērtīgiem, vienkāršiem un kvalitatīviem produktiem. Centies ievērot daudzveidību un krāsainību uzturā – lai nedēļas ietvaros tavās maltītes parādās visas varavīksnes krāsas. Tas ir vienkāršs veids, kā ikviens var sākt uzlabot savu uzturu bez pārmērīgas piepūlēs kaut vai tuliņ.

Vai vēlies ne tikai uzzināt par pilnvērtīga un sabalansēta uztura pamatprincipiem, bet arī sākt tos praktiski pielietot ikdienā? Ja tā, raksti man uz e-pastu PIESAKIES@ILONAZALMANE.COM un es ar tevi jau pavisam drīz sazināšos!

Kas ir uztura koučings? Spied šeit un uzzini!