Izvēlne
Uzturs

Kaloriju deficīts un svara samazināšana

Par šo tēmu tik daudz jau runāts, tomēr joprojām dzirdu izskanam dažādus mītus vai puspatiesības.

Mēs visi esam pakļauti enerģijas balansa principam, gribam to vai nē. Līdzīgi kā ar gravitāciju, īsti nevaram to ietekmēt. Enerģijas balanss ir tad, ja apēstais ir līdzsvarā ar patērēto enerģiju. Ja patērējam vairāk enerģiju nekā uzņemam ar uzturu, ir KALORIJU DEFICĪTS un notiek svara samazināšanās.

Ik pa laikam dzirdu, ka kaloriju deficīts ir slikts. Nu tādā gadījumā arī svara samazināšana kā tāda ir slikta. Lai kādu metodi tu izvēlētos, svars kritīs tikai tad, ja būsi kaloriju deficītā. Tu nevari samazināt svaru, neesot kaloriju deficītā.

Tas, kas gan var nākt par sliktu saistībā ar kaloriju deficītu – nesamērīgi liels vai pārāk ilgstošs kaloriju deficīts, nesaprātīgas metodes, kas izvēlētas kaloriju deficīta panākšanai, piemēram, tavai veselībai nepiemēroti badošanās protokoli, pārmērīga sevis izdzīšana treniņos un ēdiena “nopelnīšana”, produktu vai produktu grupu kategoriska izslēgšana no uztura, pārspīlēta ieciklēšanās uz konkrētu kaloriju skaitu, kas sāk aprobežoties ar ēšanas traucējumiem, utml.

Vēl esmu dzirdējusi, ka kaloriju deficīts = kaloriju skaitīšana. Taču kaloriju skaitīšana ir tikai viena no metodēm, kā panākt kaloriju deficītu. Kādam tā derēs lieliski, kādam pavisam noteikti ne. Taču tā nav vienīgā metode. Īstenībā, kaloriju deficītā vari nonākt pat neapzināti, ja kādu apstākļu dēļ sāc kustēties vairāk vai apēst mazāk kā ierasts.

Kaloriju deficītu vari panākt dažādos veidos. Piemēram, arī lielāku daļu no porcijas paredzot dārzeņiem, jo tie satur salīdzinoši maz kaloriju, kā arī šķiedrvielas. Vairāk pārvietojoties kājām vai ikdienā sākot ieviest nelielus treniņus. Katrā maltītē kārtīgi paēdot un bagātīgi iekļaujot olbaltumvielas – tā nodrošinot ilgāku sāta sajūtu un izvairoties no nemitīgas našķošanās un liekām uzkodām starp ēdienreizēm. Regulāri padzeroties, jo slāpes viegli sajaukt ar izsalkumu. Izguļoties, jo miegs ietekmē izsalkumu un uztura paradumus. Izvēloties mazākus šķīvjus. Ēdot lēnām un apzināti.

Tas viss, protams, ļoti vienkāršoti, bet šoreiz pie tā apstāšos. Galvenais, ko gribēju pateikt, kaloriju deficīts nav nekāds briesmonis. To iespējams ievērot sev nekaitējot un ar tieši tev piemērotām metodēm, ja vien tas Tev vispār ir nepieciešams.

Vai vēlies ne tikai uzzināt par pilnvērtīga un sabalansēta uztura pamatprincipiem, bet arī sākt tos praktiski pielietot ikdienā? Ja tā, raksti man uz e-pastu PIESAKIES@ILONAZALMANE.COM un es ar tevi jau pavisam drīz sazināšos!

Kas ir uztura koučings? Spied šeit un uzzini!