Izvēlne
Fiziskās aktivitātes

Kurš sporta veids ir labākais un piemērotākais visiem?

Kādu laiku blogā valdīja klusums, jo mana uzmanība vairākus mēnešus tika veltīta treneru kursiem un jaunu zinību apguvei. Bet nu, palēnām atgriežoties ierastajos darbos un nedarbos, sāku domāt, par ko, lai uzrakstu blogā vispirms. Ilgi gan galva nebija jālauza, jo kā allaž, tā īstā doma un tēma pati pie manis atnāca.

Viens no maniem pirmajiem bloga rakstiem bija par to, kura ir labākā diēta. Šoreiz par to, kurš tad ir tas labākais sporta veids, ar ko nodarboties. Un vai vispār ir tāds viens – labākais priekš visiem?

Fitness, CrossFit, zumba, joga, nūjošana, pilates, skriešana, vēl un vēl, un vēl. Iespējas patiešām ir daudz. Diezgan viegli apjukt visā plašajā piedāvājumā, ja vēl esi tikai sava īstā sporta veida meklējumos. Parunājot ar kāda konkrēta sporta veida pārstāvi, visticamāk dzirdēsi par konkrētā sporta veida priekšrocībām, retāk par kādiem trūkumiem vai riska faktoriem. To es daļēji varu saprast, taču pati esmu saskārusies arī ar to, ka cita sporta veida pārstāvji pat noniecina un negatīvi izsakās par citiem virzieniem un disciplīnām, tādējādi savu sporta veidu izceļot slavas saulītē. Tā nu manī dzima ideja par šī raksta tapšanu. Es vēlos, lai ikviens sportot gribētājs spētu racionāli un kritiski izvērtēt visu informāciju, un paturētu prātā, ka dzīvē reti kas ir tikai labs vai slikts. Lielākoties balstos savā subjektīvajā pasaules skatījumā un mans galvenais mērķis ir nevis pārliecināt par vienu taisnību, bet gan raisīt domas dažādos virzienos.

Vispirms es gribu, lai tu aizdomājies, cik garlaicīgi būtu dzīvot pasaulē, kur visi dara vienu un to pašu. Es pavisam noteikti tā negribētu, jo man patīk, ka apkārt ir dažādi cilvēki ar atšķirīgām interesēm, gan arī pašai ik pa laikam patīk pamēģināt ko jaunu un nebijušu. Tas izkrāso ikdienu un ļauj arvien atklāt ko interesantu par sevi un savu spēju robežām, kā arī lieku reizi atgādina, ka pasaule stiepjas tālāk par paša degungalu.

Tāpat arī es uzskatu, ka nav obligāti jāizvēlas kaut kas viens un pie tā jāpieturas visas dzīves garumā. Tas ir tikai normāli, ja dažādos dzīves posmos mainās intereses un vajadzības. Pati esmu izdzīvojusi, kā tas ir – meklēt mieru un harmoniju jogā, aizbēgt no nebūšanām skrienot, gan stāties pretī savai nevarēšanai un bailēm CrossFit nodarbībās. Šobrīd nevaru iedomāties sevi darām ko citu, bet tajā pat laikā nekas nav akmenī cirsts un nezinu, kur dzīve mani aizvedīs.

Tāpat arī vasarā labprāt dodu iespēju ūdens sporta veidiem, bet, ja ziema ir tam labvēlīga, ar prieku arī slēpoju. Ja vien neesi profesionāls augstu sasniegumu sportists, kam sports ir arī darbs un galvenais iztikas avots, tad tev patiešām ir visas iespējas mēģināt, eksperimentēt un atrast tieši sev piemērotāko un baudāmāko sporta veidu. Vēl jo vairāk, saprātīgi kombinējot un sabalansējot slodzes, tu vari ikdienā pievērsties arī vairākiem sporta veidiem (ja tāda ir tava vēlēšanās), piemēram, svarcelšanai un peldēšanai, no katra paņemot sev vērtīgāko. Ne velti bērniem iesaka izvairīties no pāragras specializācijas kādā konkrētā sporta veidā, bet gan pievērsties daudzpusīgai sevis attīšanai.

Es te tā “par un ap”. Bet tomēr, kurš sporta veids tad ir visveselīgākais vai efektīvākais tīri praktiski? Iespējams, kādu apbēdināšu, taču viennozīmīgas atbildes uz šo jautājumu nav. Tas ir atkarīgs no konkrētā cilvēka izvirzītajiem mērķiem, veselības stāvokļa, trenētības un personīgajām izvēlēm.

Skriešana kalpo kā lielisks kardio treniņš un pie atbilstoša pulsa arī labs tauku dedzinātājs. Ar skriešanu var ievērojami attīstīt izturību. Spēka treniņi veicina muskuļa masas pieaugumu, attīsta spēku, kā arī nostiprina kaulus, palielina kaulu blīvumu, rūpējas par traumu profilaksi.

Joga uzlabo lokanību un samazina stresu. Fitness paredz iespēju strādāt specifiski uz konkrētiem muskuļiem, labot ķermeņa asimetriju. CrossFit attīstīta visas fiziskās īpašības, it īpaši spēka izturību, kā arī funkcionālās spējas. Tie ir tikai daži piemēri un to uzskaitījumu varētu turpināt gari un plaši. Tajā pat laikā, katram no šiem sporta veidiem un virzieniem varētu piedēvēt kādu negatīvu aspektu, ja tā gribētos – kāds traumatisks ceļiem, kāds pārāk augstas intensitātes, cits mazāk attīsta spēku un izturību utml. Bet svarīgi saprast, ka jebkura ikdienas nodarbe tieši tāpat var kļūt mums par sabiedroto vai arī radīt liekas problēmas, ja netiek ievērota piesardzība. Arī ikvienā sporta veidā ir svarīgi ievērot pareizu tehnisko izpildījumu, kā arī slodzes apjomu un intensitāti piemērot savām spējām. Un pieredzējuša trenera uzraudzībā tas pavisam noteikti ir izdarāms. Tāpēc vaina nav meklējama sporta veidā, bet gan daudzās citās svarīgās niansēs, kas būtu jāņem vērā ikvienam sportot gribētājam. Tā vietā, lai meklētu negatīvos aspektus citu izvēlētajās nodarbēs, es ieteiktu skaidri nodefinēt savus mērķus, atrast nodarbi, kas patīk un visbeidzot mēģināt to savienot jau loģiskā un strukturētā treniņu plānā.

Tāpat arī jāņem vērā, ka vienam un tam pašam vingrinājumam var būt dažādas izpildījuma variācijas, kas atšķirsies, piemēram, fitnesā, CrossFit vai spēka trīscīņā. Tāpēc, tā vietā, lai kādam norādītu, ka kaut kas, tavuprāt, tiek darīts nepareizi, varbūt ir vērts pajautāt, kāpēc tieši tā, un paplašināt savu redzeslauku. Nav pareizāk vai nepareizāk (un ar to es nedomāju tiešām neprecīzu tehniku, bet gan atšķirības sporta veidos), bet gan katrai disciplīnai ir sava specifika un mērķi. Vēl, ievērojama atšķirība treniņu plānā būs tad, ja cilvēks gatavojas jebkādā mēroga sacensībām, nevis trenējas tikai savam priekam un veselībai. Lielākoties gatavošanās sacensībām pieprasīs papildus disciplīnu un pieliktās pūles. Ne vienmēr tie ies roku rokā ar veselības veicināšanu un uzturēšanu ilgtermiņā, taču arī tas ir individuāli un katram sportistam pašam jāliek uz svaru kausiem visi riski un potenciālie ieguvumi.

Šīs ir manas pārdomas par sportu un to, cik dažādi var būt sporta veidi. Tieši tik pat daudzveidīgi kā mēs paši. Tāpēc mans aicinājums ir mācīties un paņemt sev labāko un piemērotāko, ne tikai sportā, bet ik vienā dzīves jomā. Saglabāt atvērtu prātu atšķirīgajam un spēt pieņemt, ka visiem nav jābūt vienādiem. Un pāri visam, lai tas, ko tu dari – tev pašam patiešām sniedz prieku un gandarījumu. Tad arī tev izdosies sasniegt savus mērķus ilgtermiņā un nebūs jāiet uz treniņu ar sakostiem zobiem.

Un atbilde uz jautājumu, kurš ir labākais sporta veids, patiesībā ir pavisam vienkārša – tas ir labākais tieši priekš tevis, tavām vajadzībām un mērķiem konkrētajā dzīves posmā.

Lai enerģiska un priekpilna diena!