Izvēlne
Fiziskās aktivitātes

Joga tavam mieram, spēkam un lokanībai

Ilona Zālmane joga

Joga ir vēl viena tēma, par kuru ļoti gribēju uzrakstīt, jo varu dalīties ne tikai teorijā, bet arī pašas pieredzētajā. Esmu piedalījusies gan fitnesa jogas, gan arī tradicionālās jogas nodarbībās. Pāris reizes esmu izmēģinājusi veiksmi arī karstajā jeb Bikrama jogā. Kopā ar savu vīru esmu iepazinusi pāru jogu apvienojumā ar akrojogas elementiem, kā arī esmu izaicinājusi savu veiklību un līdzsvaru, jogojot uz SUP dēļa. Tomēr ilgākā laika griezumā un visu savu eksperimentu rezultātā nebiju izjutusi to “Jā, šis ir mans!” sajūtu. Cerētā gandarījuma vietā pārsvarā izjutu diezgan lielu vienaldzību. Taču par spīti tam, mani kaut kas turpināja dīdīt un neļāva atmest jogai ar roku pavisam. Un labi vien, ka tā, jo pienāca brīdis, kad kārtējā apmeklētā jogas nodarbība mani patiešām aizrāva un man pavērās pavisam jauna un vēl neatklāta pasaule.

Diezgan bieži cilvēki savu ķermeni un prātu uzlūko kā divus atsevišķus elementus. Piemēram, dodas uz sporta zāli, lai vairotu fizisko spēku, bet vienlaikus interesējas par dažādām apzinātības praksēm, ar kuru palīdzību trenēt prātu un apgūt savus iekšējos resursus. Taču joga savā būtībā ir lieliska ar to, ka cilvēka ķermeni un prātu uzlūko kā neatdalāmu veselumu. Joga nav treniņš klasiskajā izpratnē, tomēr tā pavisam noteikti ir jaudīga fiziskā aktivitāte. Joga nav reliģija, tomēr tā pavisam noteikti var kļūt par spēcīgu garīgo praksi, ja vien tu vēlies un esi gatavs to tā uzlūkot.

Joga nebūs piemērotākais veids, kā izaudzēt lielus muskuļus vai nodrošināt sev nepieciešamo kardio slodzi, taču tā pavisam noteikti vairos tavu lokanību, balansu un spēku. Mans novērojums liecina, ka cilvēki, kuri aktīvi nodevušies jogai, laika gaitā mēdz ieviest arī citas pozitīvas izmaiņas savā dzīvesveidā un uztura paradumos, tā kopumā būtiski uzlabojot veselību. Vēl daži populārākie ieguvumi no jogas ir samazināts stresa līmenis, uzlabota muguras veselība, kā arī labāka ķermeņa atjaunošanās pēc citiem intensīvākiem treniņiem.

Daudz esmu uzklausījusi cilvēku apgalvojumu: “Joga nav priekš manis, jo tā ir pārāk lēna, mierīga, viegla.” Tomēr šis arguments īsti neiztur kritiku. Arī jogas veidi ir daudz un dažādi. Ir gan lēnāki, gan arī dinamiskāki jogas virzieni. Jogas studijās un sporta zālēs pieejamas tādas nodarbības kā Yin joga, Hatha joga, Ashtanga Vinyasa joga, karstā joga, fitnesa joga un vēl daudzas citas, lai katrs varētu atrast sev atbilstošāko.

Es pati biju sev atklājusi un iecienījusi tieši Aštanga Vinjasa jogu, kas ir dinamisks jogas veids ar uzsvaru uz elpas un kustību sinhronizāciju, kā arī pareizu elpošanas tehniku visa pamatā. Liels bija mans pārsteigums, kad pēc pirmās nodarbības sapratu – neesmu nemaz tik stipra kā man pašai tas licies.

Šķietami vieglās asanas (jogas pozas) prasīja daudz spēka un izteikti nodarbināja dziļo muskulatūru, ko iepriekš apzināti nebiju trenējusi. Darbs ar pašas ķermeni pēkšņi likās grūts un sarežģīts, nemaz nerunājot par to, ka to visu nesteidzīgi savienot ar elpu šķita neiespējamā misija. Sākotnēji nevarēju pieņemt, ka ne viss man sanāk kā gribētos. Soli pa solītim strādāju pie lokanības, sevis pieņemšanas, spēka, kā arī spējas koncentrēties uz savu elpu.

Aštanga joga manās acīs ir ļoti īpaša ar vairākām lietām. Pirmkārt, Aštanga sava būtībā ir to pašu asanu atkārtošana konkrētā secībā, tomēr sajūtu ziņā nav bijušas divas vienādas nodarbības. Katra nodarbība palīdz labāk iepazīt sevi un izjust savu ķermeni, atklājot ko jaunu. Otrkārt, Aštanga jogas nodarbības norisinās ļoti īpatnējā veidā. Iesācējiem paredzētajās nodarbībās pasniedzējs rādā visu priekšā un pārējie kopā to atkārto. Savukārt jau pieredzējušākie jogotāji nododas jogas praksei patstāvīgi katrs savā tempā, bet pasniedzēja loma ir individuāli palīdzēt un piekoriģēt, ja tas ir nepieciešams.

Treškārt, Aštanga joga ir unikāla ar to, ka visā pasaulē tā tiek vadītā pēc vieniem principiem. Pirms vairākiem gadiem man bija iespēja to izbaudīt. Devos darba braucienā uz Londonu un izpētīju, ka pavisam netālu no manas viesnīcas norisinās Aštanga jogas nodarbības, kurām iespējams pievienoties. Tā nu es pašā rīta agrumā, kamēr lielā pilsēta vēl snauda, devos pretī šim piedzīvojumam. Tā sajūta, ierodoties zālē pie itkā svešiem cilvēkiem, taču jūtoties kā starp savējiem, ir vārdos neaprakstāma. Tu nododies procesam, vienlaikus sasmeļoties enerģiju no apkārtējiem jogotājiem. Tā ir pieredze, ko nevar izstāstīt, bet jāpiedzīvo katram pašam uz savas ādas.

Gribu padalīties arī ar savu aktīvo jogas dienu ne tik rožaino pusi. Šodien es apzinos, ka joga ir iekšēja prakse, nevis ārišķīga izrādīšanās, tomēr ne vienmēr tā tas ir bijis. Laiks, kad biju pievērsusies jogai, sakrita ar laiku, kad biju atklājusi sociālo mediju plašos apvāršņus un caur tiem iepazinusi dažādus jogas izaicinājumus. Šķietami nevainīgi, cilvēki tajos tika aicināti katru dienu izpildīt kādu jogas pozu un dalīties publiski ar savu fotoattēlu. Pavērās komūna, jauni kontakti. Joga pēkšņi kļuva daudz interesantāka, kā arī radās iespēja papucēt savu ego, daloties ar bildēm, kurās izpildu teju vai akrobāta cienīgus numurus. Pati nemanīju, kurā brīdī galvenais bija kļuvis izpildījums, nevis prakse. Ārējie atzinības apliecinājumi bija kļuvuši svarīgāki par to, ko jutu un izdzīvoju sevī, nemaz nerunājot par nemitīgo salīdzināšanos ar citu vēl skaistākajām jogas bildēm. Un, ja ar to visu jau nebija diezgan, arvien biežāk kritu kārdinājumā iegādāties kārtējās pārcenotās jogas bikses, tā kļūstot par kārtējo jogas komercializācijas upuri. Tagad, to visu atceroties, gribas pašai par sevi pasmaidīt un mazliet kauns. No otras puses, man tomēr ir arī lepnums, jo spilgti redzu un novērtēju, cik ļoti esmu mainījusies un augusi pa šiem gadiem. Mainījušās ir gan manas vērtības, gan arī attieksme un redzējums par ļoti daudzām lietām.

Droši vien varētu rasties jautājums, kurā brīdī un kāpēc mans personīgais jogas ceļš aprāvās. Pavērsiena punkts bija grūtniecība un iekšējās sajūtas man teica, ka labāk atturēties no intensīviem treniņiem, tai skaitā Aštanga jogas. Izmēģināju gan arī jogas nodarbības, kas paredzētas tieši grūtniecēm, tomēr tās mani neaizrāva. Savukārt pēc bērniņa dzimšanas es jutos mainījusies kā cilvēks, kā sieviete, kā Ilona. Manī bija alkas pēc spēka, jaudas, enerģijas, cita veida sevis izaicināšanas. Un to visu es atradu savā tagadējā sirdslietā – CrossFit. Tomēr jāatzīst, ka arvien biežāk mani velk atpakaļ un es uzskatu, ka joga var būt lielisks papildinājums citiem sporta veidiem. Lai arī aktīva staipīšanās ir neatņemama treniņu sastāvdaļa, taču man pietrūkst tieši tās meditatīvās puses, elpošanas tehnikas un atslābināšanās. Tieši tāpēc viens no maniem tuvākajiem mērķiem ir atgriezt jogu savā ikdienā, kaut vai veltot tam nieka 10 minūtes dienā un darot to mājās.

Esmu pārliecināta, ka arī maziem solīšiem, taču ievērojot regularitāti, ir iespējams gūt būtiskus uzlabojumus savā fiziskajā un emocionālajā pašsajūtā. Pievienojies man un pārbaudi, vai arī tu spēj rast mieru, prieku un enerģiju jogas smalkajā praksē!

Daži mani ieteikumi, ja vēlies izmēģināt jogu:

  • Ģērbies tā, lai tev būtu vairāk silti nekā vēsi. Tas ir svarīgi, lai ķermenis būtu lokanāks un vieglāk padotos asanu izpildei. Taču vēl būtiskāk, ģerbies tā, lai tev ir patiešām ērti, nekas nekur neraujas uz augšu, utml.
  • Vienīgais ekipējums, kas tev patiešām nepieciešams, ir jogas paklājiņš. To gan vēlams būtu iegādāties kvalitatīvu, lai ir ērta un patīkama jogošana, kā arī tas kalpotu ilgi un būtu uzticams sabiedrotais tavā jogas ceļā.
  • Ja tev nav iespējams ikdienā apmeklēt klātienes jogas nodarbības vai arī nevēlies tam veltīt tik daudz laika, sāc ar mazumiņu savās mājās, bet galvenais – dari to regulāri. Piemēram, atrodi YouTube “Sveiciens saulei” jeb “Sun Salutation” un arī 15 minūšu laikā atbrīvosi savu ķermeni un prātu no nevajadzīga saspringuma.
  • Vēlams ieturēt maltīti ne vēlāk kā 2 stundas pirms jogas nodarbības
  • Izmēģini dažādus jogas veidus pie vairākiem pasniedzējiem, lai atrastu sev piemērotāko virzienu un nodarbības gaitu. Tieši tad visspilgāk varēsi izjust gandarījumu un ieguvumus no savas jogas prakses.

Un pats galvenais, paturi prātā, ka jogā svarīgākais ir pats ceļš, nevis galamērķis! Namaste!

Ja esmu radījusi tevī interesi, detalizētāk par jogu, tās vēsturi un dažādajiem veidiem vari lasīt šeit – https://www.precisionnutrition.com/all-about-yoga

Vairāk par jogu uzzināsi, ja noklausīsies mana podkāsta DzinējSpēks epizodi, kurā sarunājos ar jogas pasniedzēju Lieni Krauzi.